Fostul președinte francez, Charles de Gaulle, întreba în timpul vieții cum poate fi guvenată o țară cu 258 de tipuri de brânză. Această sarcină acum a devenit mai grea în criza coronavirusului, deoarece cei mai buni producători ai țării strigă după ajutor.
Producătorii de brânză francezi avertizează că închiderea restaurantelor și o încetinire a comerțului internațional au provocat o scădere cu 60% a vânzărilor de brânzeturi de la Camembert la Roquefort, transmite Politico Europe.
Acest lucru ar putea lăsa un excedent de brânză de 5.000 de tone să putrezească, potrivit lui Michel Lacoste, președintele Consiliului Național al Denumirilor de Produse Lactate (CNAOL), un grup destinat producătorilor celor 45 de brânzeturi franceze care sunt protejate de eticheta de indicație geografică lucrativă a UE.
Producătorii de brânzeturi se uită la distrugerea a tone de stocuri de lux până la derogări de la regulile stricte necesare în mod normal pentru a câștiga o etichetă gourmet protejată.
„Există producători care înregistrează scăderi ale prețurilor care sunt catastrofale”, a spus Lacoste.
„Astăzi, Franța, producătoare a 1.000 de tone de brânză este amenințată”, a spus el, adăugând că operatorii mai mici au fost fragili din punct de vedere economic.
Coronavirusul, care a izbucnit în perioada maximă sezonieră a producției de lapte european, a zguduit industria, deoarece scăderea cererii de brânzeturi cu valoare ridicată i-a determinat pe fermieri să creeze produse lactate mai stocabile, precum untul și laptele praf.
„Aceasta la rândul său creează o depășire temporară a producției … și pune presiune pe piața generală”, un oficial al Comisiei Europene le-a spus jurnaliștilor, în timp ce el a descris o „situație de șoc de piață” pentru produsele lactate.
După presiunea guvernelor UE, Comisia Europeană a decis să plătească fermierilor francezi să stocheze temporar peste 18.000 de tone de brânză, pentru a menține pe piață în timpul crizei. De asemenea, Bruxelles-ul a anunțat ajutoare de depozitare privată pentru unt și lapte praf degresat.
Dar, în schimb, unii fermieri vor ca UE să le plătească pentru a reduce producția, susținând că stocarea brânzei va întârzia problema de aprovizionare, până când va inunda pe piață, menținând prețurile scăzute.
Sylvain Louis, un fermier de lapte din Ardeni, va fi unul dintre cei aproximativ 20 de fermieri din Franța care vor organiza proteste izolate pe propriul său pământ, în conformitate cu normele de blocare ale țării.
„Avem nenumărate exemple că depozitarea laptelui nu funcționează”, a spus el, adăugând că va răspândi lapte praf pe unul dintre câmpurile sale împreună cu soția și fiul său.
„Bruxelles-ul trebuie să ofere mai multă protecție producătorilor noștri”, a spus Lacoste, adăugând că producătorii francezi au pierdut deja 157 milioane de euro din cifra de afaceri de la începerea blocării coronavirusului.
CNAOL a lansat luni o campanie pentru a se asigura că un număr de 1.000 de tone de brânză de înaltă calitate nu va fi irosită.
1.000 de tone au fost deja distruse, date sau topite pentru a fi vândute ca brânză de calitate inferioară, a spus Lacoste.
Acesta este motivul pentru care producătorii francezi nu se mulțumesc să aștepte pur și simplu mai mult ajutor de la Bruxelles.
Producătorii de brânzeturi franceze precum Emmental, Selles-sur-Cher și Fourme de Montbrison au obținut derogări guvernamentale pentru a-și schimba temporar metodele de producție consacrate pentru a-și conserva brânzeturile mai mult timp.
Iar fermierii care reprezintă aproximativ jumătate din producția anuală de brânză protejată de UE (230.000 de tone) au solicitat guvernului francez să le permită să declanșeze o clauză în Politica agricolă comună pentru a reduce producția și a se potrivi pe scara cererii, potrivit Mathilde Chareyron, reprezentantul oriGIn la Bruxelles