STOCURI DE LUX DISTRUSE. Producători de brânză francezi în criza pierderii a mii de tone de brânză. Proteste organizate în opt state membre ale Uniunii Europene împotriva reglementărilor în ceea ce privește reducerea producției

STOCURI DE LUX DISTRUSE. Producători de brânză francezi în criza pierderii a mii de tone de brânză. Proteste organizate în opt state membre ale Uniunii Europene împotriva reglementărilor în ceea ce privește reducerea producției
Sursă FOTO BonApetitBox.com
Publicat: 06/05/2020, 23:04
Actualizat: 07/05/2020, 23:45

Fostul președinte francez, Charles de Gaulle, întreba în timpul vieții cum poate fi guvenată o țară cu 258 de tipuri de brânză. Această sarcină acum a devenit mai grea  în criza coronavirusului, deoarece cei mai buni producători ai țării strigă după ajutor.

Producătorii de brânză francezi avertizează că închiderea restaurantelor și o încetinire a comerțului internațional au provocat o scădere cu 60% a vânzărilor de brânzeturi de la Camembert la Roquefort, transmite Politico Europe.

Acest lucru ar putea lăsa un excedent de brânză de 5.000 de tone să putrezească, potrivit lui Michel Lacoste, președintele Consiliului Național al Denumirilor de Produse Lactate (CNAOL), un grup destinat producătorilor celor 45 de brânzeturi franceze care sunt protejate de eticheta de indicație geografică lucrativă a UE. 

Producătorii de brânzeturi se uită la  distrugerea a tone de stocuri de lux până la derogări de la regulile stricte necesare în mod normal pentru a câștiga o etichetă gourmet protejată.

„Există producători care înregistrează scăderi ale prețurilor care sunt catastrofale”, a spus Lacoste.

Unii fermieri vor ca UE să le plătească pentru a reduce producția, susținând că stocarea brânzei va întârzia  problema ofertei excesive

„Astăzi, Franța, producătoare a 1.000 de tone de brânză este amenințată”, a spus el, adăugând că operatorii mai mici au fost fragili din punct de vedere economic.

Coronavirusul, care a izbucnit în perioada maximă sezonieră a producției de lapte european, a zguduit industria, deoarece scăderea cererii de brânzeturi cu valoare ridicată i-a determinat pe fermieri să creeze produse lactate mai stocabile, precum untul și laptele praf.

„Aceasta la rândul său creează o depășire temporară a producției … și pune presiune pe piața generală”, un oficial al Comisiei Europene le-a spus jurnaliștilor, în timp ce el a descris o „situație de șoc de piață” pentru produsele lactate.

După presiunea guvernelor UE, Comisia Europeană a decis să plătească fermierilor francezi să stocheze temporar peste 18.000 de tone de brânză, pentru a menține pe piață în timpul crizei. De asemenea, Bruxelles-ul a anunțat ajutoare de depozitare privată pentru unt și lapte praf degresat.

Dar, în schimb, unii fermieri vor ca UE să le plătească pentru a reduce producția, susținând că stocarea brânzei va întârzia problema de aprovizionare, până când va inunda pe piață, menținând prețurile scăzute.

Lobby-ul Comitetului european pentru lapte, al cărui președinte, Erwin Schöpges, a calificat măsurile de stocare ale UE drept „greșite”, va coordona protestele în opt țări ale UE, inclusiv Franța și Belgia, prin aruncarea de lapte praf pe câmpuri joi.

Sylvain Louis, un fermier de lapte din Ardeni, va fi unul dintre cei aproximativ 20 de fermieri din Franța care vor organiza proteste izolate pe propriul său pământ, în conformitate cu normele de blocare ale țării.

„Avem nenumărate exemple că depozitarea laptelui nu funcționează”, a spus el, adăugând că va răspândi lapte praf pe unul dintre câmpurile sale împreună cu soția și fiul său.

„Bruxelles-ul trebuie să ofere mai multă protecție producătorilor noștri”, a spus Lacoste, adăugând că producătorii francezi au pierdut deja 157 milioane de euro din cifra de afaceri de la începerea blocării coronavirusului.

CNAOL a lansat luni o campanie pentru a se asigura că un număr de 1.000 de tone de brânză de înaltă calitate nu va fi irosită.

1.000 de tone au fost deja distruse, date sau topite pentru a fi vândute ca brânză de calitate inferioară, a spus Lacoste.

Acesta este motivul pentru care producătorii francezi nu se mulțumesc să aștepte pur și simplu mai mult ajutor de la Bruxelles.

Producătorii de brânzeturi franceze precum Emmental, Selles-sur-Cher și Fourme de Montbrison au obținut derogări guvernamentale pentru a-și schimba temporar metodele de producție consacrate pentru a-și conserva brânzeturile mai mult timp.

Iar fermierii care reprezintă aproximativ jumătate din producția anuală de brânză protejată de UE (230.000 de tone) au solicitat guvernului francez să le permită să declanșeze o clauză în Politica agricolă comună pentru a reduce producția și a se potrivi pe scara cererii, potrivit Mathilde Chareyron, reprezentantul oriGIn  la Bruxelles

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024